Geboortetrauma
Het woord geboortetrauma is vaak heel beladen. Want geboorte en trauma dat gaat niet samen. En toch ervaart 1 op 3 vrouwen de bevalling als traumatisch.
Misschien twijfel je of je een geboortetrauma hebt. En nou denk je hoe kan je daar nou over twijfelen? Omdat door het trauma je zelfhulp stuk is.
Door een trauma raak je zo uit verbinden met jezelf, waardoor je niet door hebt dat je dit moet gaan verwerken.
In mijn e-book: ‘Eerste hulp bij geboortetrauma’, schrijf ik hoe het werkt in onze hersenen bij een geboortetrauma en wat je eraan kan doen om te herstellen van een geboortetrauma.
Jouw realiteit is nu dat….
Sinds de geboorte ben je ben je wat minder vrolijk dan je altijd was en kan je wat minder goed tegen onverwachts dingen. Je voelt je onzeker en gestrest.
Je houdt super veel van je kind maar je merkt dat je een soort “afstand” genomen hebt en voelt niet de band die je graag zou willen voelen.
De gedachte aan een nieuwe zwangerschap maakt je heel onrustig, verdrietig of zelfs bang.
Je voelt dat je wordt geleefd, de regie over je eigen leven is weg, en die wil je graag weer terug.
Een trauma verwerken is lichter dan een trauma dragen
Wie bepaalt of je het een geboortetrauma is?
JIJ
Logisch toch? Want jij hebt het traumatische gevoel ervaren, het meegemaakt. En toch kan het soms lastig zijn om te zeggen dat je een geboortetrauma hebt.
Wil je dat liever horen van een dokter of een verloskundige, dat zij zeggen dat wat je hebt meegemaakt niet oké is.
Dat je een geboortetrauma hebt.
Maar waarom heb je dat nodig? Dat iemand anders dat voor jou zegt? Voelt het pas echt als zij het zeggen?
Want ergens in jou zegt dat wat jij hebt meegemaakt niet oké is. Er niet bij hoort. Dat het zo hoorde te gaan.
Daar heb jij niemand anders voor nodig. Jouw gevoel kun je vertrouwen en ernaar luisteren. Daar werd tijdens de traumatische ervaring niet naar geluisterd.
En daarom ben je het vertrouwen daarin misschien verloren. Durf je niet meer zo goed op je gevoel te vertrouwen.
Want het heeft je toch al een keer in de steek gelaten?
Maar jouw gevoel daar kun je op vertrouwen, hoe moeilijk ook. Dat hoeft iemand anders niet te bevestigen. Laat het maar toe, vertrouw er maar op.
Vertrouw er maar op dat jouw lichaam je aangeeft dat je er mee aan de slag moet. Dat je dit nare gevoel, deze onrust, die stomme ervaring, dat je dat kan verwerken.
Nog even voorstellen….
Hi ik ben Miranda,
Ook ik speelde als meisje vaak vader en moedertje. Ik weet dat ik als tiener/twintiger altijd dacht nou dan word je zwanger, krijg je een baby en dan ga je weer verder. Maar inmiddels weet ik dus dat dit niet zo werkt.
Ik heb 2 hele fijne bevallingen gehad. Allebei in het ziekenhuis maar wel allebei op mijn manier. De 2e bevalling was een hands-off bevalling. En wauw wat een power heeft mij dat gegeven. Waar je lichaam wel niet toe in staat is. Dat heeft mij als persoon dus blijvend positief veranderd.
Toen dacht ik, ik wil dat andere moeders dat ook ervaren. Want helaas zijn de meeste verhalen die hoort over bevallen niet positief. Gelukkig weet ik inmiddels, door de vrouwen die ik heb begeleid, dat het voor iedereen mogelijk is om een positieve bevalervaring te hebben. Dus ook voor jou.
Ik heb verschillende opleiding gevolgd. Onder andere bij Brun Kuipers. Zij heeft onderzoek gedaan naar traumatische bevallingen. Ik ben opgeleid tot ‘zo beval ik coach’ en ‘geboortetrauma therapeut’. Hierdoor kan ik jou de juiste begeleiding geven zodat ook jij bevalt zonder traumatische ervaring maar dat je ervaart hoeveel power een bevalling jou kan geven.
Tegen jezelf zeggen dat wat jij hebt meegemaakt er niet bij hoort, dat is stap 1.
Dat mag je zelf zeggen, zelf beslissen. Dat hoeft niemand anders voor je te doen.
En als je dat gevoel erkend zul je merken dat er ook ruimte komt om het te gaan verwerken. Om er mee aan de slag te gaan.
Om hulp te vragen.
Hulp die het beste bij jou past, die voor jouw goed voelt. Dus niet wat iemand anders zegt dat goed voor je is. Maar durf ook hierin je eigen beslissing te nemen, weer je gevoel te volgen.
Want weet dat je kan herstellen van een geboortetrauma. Dat jij weer rust kan ervaren, niet steeds meer aan hoeft te staan.
Daar help ik jou heel graag bij.
Om weer echt rust te ervaren. Weer op de bank te kunnen zitten zonder die nare gedachtes. Of om van je kindje te genieten zonder dat je denkt dat hem alsnog iets overkomt, dat je hem alsnog gaat verliezen.
Dat je je weer zeker voelt, weer kan genieten als je kindje onrustig is en jij degene bent die het beste aanvoelt wat hij nodig heeft. Dat jij er weer onvoorwaardelijk er voor jouw kindje kan zijn.
Dat jouw kindje ook mag voelen dat het goed is om hulp te vragen, om het samen te doen. En dat jullie samen een sterk team zijn, dat jullie samen de wereld aan kunnen!
Dit krijg je allemaal:
Een telefonisch kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we de praktische zaken.
Het herstelgesprek van ongeveer 1-1,5 uur.
4 gesprekken van een uur na het herstelgesprek. We evalueren je herstel en je krijgt opdrachten om actief bezig te gaan met je herstel.
Continue begeleiding via whatsapp, naar behoefte. Ik reageer binnen 48 uur.
Het traject duurt ongeveer 6 maanden.
De investering van het herstel gesprek is €599
Houdt de prijs je tegen? Neem dan contact met mij op en we zoeken een passende oplossing.
Ervaringen
Hieronder lees je persoonlijke ervaringen van vrouwen die een traject bij mij hebben gevolgd

Fijn en effectief herstelgesprek gehad bij Miranda. Een hele fijne aanpak die heeft geholpen om mijn geboortetrauma een plek te geven. Van te voren een fijne kennismaking en de communicatie was goed. Ik voelde mij echt gehoord. De sessies en opvolggesprekken waren online, dat ging prima. Ik raad het dan ook zeker aan om met Miranda te werken tijdens/na je zwangerschap.

Na een toch wel heftige bevalling, besloten daar wat aan te willen doen. Zo kwam ik bij Mama Wijs. Ik kon zonder oordeel mijn verhaal doen en kreeg daarna goede tips hoe ik het gesprek met de verloskundige aan kon gaan. Tijdens dat gesprek wist ik wat ik wilde vragen en heb ik het goed af kunnen sluiten. Ook de terugkoppeling met Miranda was fijn. Ik voelde me begrepen en gehoord. Ik kijk nu met een veel beter gevoel terug op mijn bevalling.
Marjolein te Raa

Super fijn gesprek gehad, heeft me echt geholpen. Ik voelde me gelijk op mijn gemak. Ze gaf de mogelijkheid om bij mij zelf thuis te komen of ik bij haar. Daarna nog gebeld en mag altijd een appje sturen als ik fijn vind. Zeker een aanrader als je het even niet meer weet als moeder zijnde, of als je onzeker bent tijdens je zwangerschap.
Allesia Goorden
Veelgestelde vragen
EMDR werkt met je werkbrein en mijn hersteltherapie met je moederbrein. Het moederbrein staat volledig actief tijdens een zwangerschap en bevalling. Daardoor werkt deze therapie beter na een geboortetrauma dan EMDR. Mijn collega Brun Kuipers heeft wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het herstelgesprek gedaan.
Ja, het herstel gesprek kan ook offline gedaan worden met hetzelfde effect. Daarnaast werk ik samen met andere collega’s van Zo Beval Ik en de Geboortespecialist. Hier kan je ook altijd kijken of er iemand in je buurt actief is als je toch liever fysiek afspreekt.
Helaas wordt het herstelgesprek (nog) niet vergoed door de verzekering. Hier zijn wij wel druk mee bezig. Maar praat anders ook eens met je werkgever wat zij kunnen betekenen. Zij krijgen immers een gezonde werknemer terug na het verlof. Dat is heel wat waard. Of wellicht kan er bij een babyshower een cadeaubon gegeven worden van Mama Wijs. Ik kan ook altijd met je meekijken wat de mogelijkheden zijn.
En vergeet niet dat het een investering voor jezelf is en je er de rest van je leven profijt van hebt.
Wanneer je aan iets specifieks wilt werken met mij kan dat uiteraard. Neem contact met mij op om te kijken hoe ik je het beste kan helpen.
Dan is er toch iets wat ervoor heeft gezorgd dat je nu op deze pagina beland bent. Misschien levert de therapie je niet op wat je had verwacht of vind je de therapie wel heel zwaar. Het herstel gesprek kan altijd. Je kan ervoor kiezen om tijdelijk met de EMDR te stoppen en te kijken of het herstelgesprek wel het gewenste effect oplevert.
De gesprekken kunnen zowel online als offline plaatsvinden. De effectiviteit is net zo groot. Wanneer ze offline plaatsvinden kom ik naar je toe, of jij komt bij mij. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen we samen kijken naar een andere mogelijkheid. Daar komen we altijd wel uit. Kom je via je werkgever zal dit waarschijnlijk plaatsvinden op het hoofdkantoor maar kan ook bij je thuis plaatsvinden.